Voorjaarsoppeppers kweken in de klas
Aan het eind van de winter is er behoefte aan een voorjaarsoppeppers. Je kunt je aan jezelf en aan je leerlingen of studenten merken dat er licht, frisse lucht en voedingsstoffen nodig zijn. Moe, een bleke huid, een verminderde concentratie en snel geïrriteerd, doe er wat aan!
Het licht neemt gelukkig alweer toe, dat is, zeker met zonnig weer al heel goed te merken. Als het minder koud is, gaan de ramen weer sneller open om te luchten. Daarmee verdwijnt de muffe lucht in de lokalen en in de gangen en met die muffe lucht verdwijnt gelukkig ook een deel van de ziektekiemen. De voedingsstoffen vind je in deze tijd van het jaar bij de kruiden, maar vanwege de kou is het nog wel zoeken. Je kunt de eerste sprietjes bieslook oogsten en je vindt een aantal ‘wilde’ kruiden, zoals vogelmuur, winterpostelein, brandnetel en voorzichtig al wat blad van de paardenbloem en het zevenblad. Die kruiden worden door sommigen gezien als vervelend onkruid, maar zij leveren juist in deze tijd van het jaar de eerste vitaminen en mineralen die we allemaal zo hard nodig hebben.
In de klas kun je met kiemen en microgroenten aan de slag. Die zitten boordevol met de broodnodige vitaminen en mineralen. Je kunt ze binnenshuis kweken en het is er nu de tijd voor. Je hebt er niet veel voor nodig en in principe kunnen je leerlingen ze helemaal zelf verzorgen: laten weken, in jampotjes doen of op een tissue uitstrooien, twee keer per dag spoelen of water geven en daarmee heb je het gehad. Het is iedere keer weer leuk om te zien hoe enthousiast leerlingen reageren wanneer ze zien hoe iets groeit. En ….. kiemen en microgroenten groeien hard: in 5 tot 10 dagen heb je al een oogst en kun je er met de leerlingen van genieten op een biologisch (volkoren)beschuitje met wat biologische roomboter. Het mooie is dat ze meestal allemaal mee-eten, omdat ze het zelf gezaaid en verzorgd hebben.
Het verschil tussen kiemgroenten en microgroenten zit in de groeiwijze. Kiemgroenten gaan na een nacht weken in een jampotje en worden twee keer per dag gespoeld. Alfalfa, radijs en rodekool kun je bijvoorbeeld goed laten kiemen. Microgroenten gaan op een schoteltje met keukenpapier of een heel klein laagje grond. Daar horen onder andere tuinkers, rucola en broccoli bij.
Wil je meer weten over het werken met kiemen en microgroenten? Peter Bauwens geeft in zijn boek “Kiemen en microgroenten kweken” aan hoe eenvoudig, leuk en gezond het is om met deze mini-gewasjes aan de slag te gaan.
Meer informatie over voorjaarsperikelen in het artikel: Licht, lucht, lente
Foto: “Macro cress II by tillwe, on Flickr