Voorbereiding op je examen

duimen800
Vlak voor een toets of examen zie ik regelmatig studenten nog snel even een blikje frisdrank of energiedrank naar binnen werken. Het lijkt een mooie manier om snel energie op te doen, maar dat is schijn. Want: hoe lang duurt een toets of examen? Meestal een paar uur. Hoe lang werkt een suikerhoudend drankje? Het werkt na een kwartiertje en dan voelt het even alsof je de hele wereld aan kunt. Eventjes maar, want na een half uur tot drie kwartier is dat effect echt weg, dan is de suiker uitgewerkt. En dan? Dan krijg je een inzinking, waardoor je denkvermogen, je concentratie en je geheugen het grotendeels laten afweten. Je kunt het blikje dus beter dicht laten!

Vulling of voeding

Hetzelfde geldt voor snacks. Laat ze staan als je een paar uur goed moet presteren, want ook snacks bevatten vreselijk veel suiker en bijzonder weinig voedingsstoffen! Suiker heeft een groot effect op je bloedsuikerspiegel. Die schommelt iedere keer als je voeding binnen krijgt en naarmate de voeding (of liever gezegd: vulling) meer suiker bevat, worden de pieken en dalen groter. Dat heeft een zeer negatieve invloed op je hersenwerking. Je hersenen functioneren nu eenmaal het best bij een gelijkmatige bloedsuikerspiegel.

Schreeuw het van de daken!

Als student (en als ouder van leerlingen die de Cito-toets maken) moet je weten hoe funest suiker kan uitwerken voor de leerprestaties. Ouders geven graag iets lekkers mee als hun kinderen toetsdagen hebben (troosteten, comfort food), omdat het zware dagen zijn. Studenten hebben meestal ook het nodige aan snoep en frisdrank bij zich. Op school is het vaak toegestaan om tijdens de toetsen te eten en/of te drinken. Dat betekent dat het wordt geaccepteerd dat je tijdens toetsen en examens grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel krijgt, want de producten die de tafeltjes worden uitgestald, bevatten meestal bergen suiker. Tijdens ‘normale’ dagen zou het verboden, zijn, toch? Het is goed bedoeld, maar je beïnvloedt je prestaties negatief.

Hoeveel eet je en wanneer?

Vlak voor een examen een grote maaltijd naar binnen werken, is niet aan te raden, evenmin als starten met een lege maag. Je kunt het maken van een examen of toets vergelijken met een topsportprestatie. Een topsporter zorgt voor goede voeding, maar eet niet vlak voor een wedstrijd. Dan heeft het lichaam veel te veel energie nodig voor de spijsvertering en die energie zou je juist moeten gebruiken om je spieren of je hersenen te laten werken. Twee uur voor een wedstrijd of een toets, neem je een lichte maaltijd. Daar kun je het lang genoeg op volhouden. Het is van belang dat je hersenen voldoende vocht krijgen, dus drink voldoende water of kruidenthee voor een toets.
Test van tevoren eens uit waar jij het beste op presteert. Dat geeft meteen een stuk rust tijdens de examens.

Wil je toch iets eten of drinken tijdens een toets, drink dan water en neem een handje noten of wat gedroogd fruit. Er bestaat niet voor niets zoiets als studentenhaver! En zit je er echt doorheen na driekwart van de tijd? Neem dan eventueel een suikerhoudend drankje. Die ’truc’ gebruikte ook grootmeester Vladimir Kramnik bij belangrijke schaaktoernooien.
Verander niet vlak voor een examen te veel aan je voeding. Je darmen (je tweede hersenen) kunnen erdoor van streek raken en verkeerde signalen doorgeven aan je hersenen.

Zenuwen

Als de zenuwen de kop op steken, wordt het soms erg lastig om te eten. Je krijgt geen hap door je keel of de vertering verloopt minder goed, waardoor je last krijgt van maag of darmen. Probeer dan eens een smoothie als ontbijt. Die gaat er meestal nog wel in en daarmee krijg je veel goede voedingsstoffen op een gemakkelijke manier binnen. Dan hoef je toch niet met een lege maag aan een examen te beginnen.

Natuurlijk zijn er nog andere tips in de voorbereiding op toetsen en examens.

Veel succes!