Kinderboekenweek 2015
Binnen het thema ‘natuur, wetenschap en techniek’ passen natuurlijk ook boeken over natuur, voeding en kruiden. Ik breng er graag een paar onder de aandacht, waar de leerlingen van klein tot groot zelf mee aan de slag kunnen. Als leerkracht/docent kun je ze ook gebruiken bij je lessen.
Als je nog (misschien tweedehands) aan het boekje ‘Lente, zomer herfst en winter’ van Dick Bruna kunt komen, is dat een aanrader. Het wordt gegarandeerd een collector’s item en is binnenkort misschien niet meer te betalen!
Natuurlijk is er nog steeds het onvolprezen ‘Rupsje Nooitgenoeg’, waarin de rups buikpijn krijgt als hij zich door taartjes, ijsjes, cake, een lolly en andere minder gezonde dingen gegeten heeft en opknapt van een groen blaadje.
Dick Bruna laat Nijntje dagdromen over luilekkerland. Daar krijg je alleen maar lekker dingen: ijsjes, taartjes, limonade en snoepjes zoveel je wilt. Maar uiteindelijk besluit Nijntje toch maar haar pap op te eten.
Jessica Mendels laat Illie Billie verjaardagshapjes maken waarvan alle vriendjes mee kunnen genieten, omdat ze rekening houdt met alle allergieën.
Voor basisschoolleerlingen zijn er boeken die iets meer bieden dan een voorleesverhaal.
Daniëlle Houbrechts schreef een spannend verhaal over kruiden die door de trollen zijn gestolen uit de tuin van kruidenvrouw Jelleke. De kruiden en hun gebruiksmogelijkheden worden besproken en voor ieder jaargetijde staan er kruidenrecepten in, die de kinderen zelf kunnen bereiden.
Charlotte Voake tekende prachtige illustraties bij het boek van Kate Petty, met vertaling en bewerking door Wim Oudshoorn. Er komen 50 verschillende wilde planten aanbod, met weetjes en leuke verhaaltjes.
Annette van Ruitenberg, Marianne Witte, Jan Vosjan en Jolet Leenhouts hebben samen een lees- en kookboek geschreven dat zich afspeelt op Texel waar een schoolklas een werkweek heeft. Een spannend verhaal, met recepten en achtergrondweetjes.
In 2009 was het thema ‘eten en snoepen in kinderboeken’. Jan Paul Schutten schreef dat jaar het boekenweekgeschenk ‘De wraak van het spruitje’. Hij beschreef in zijn blogs blog 1, 2 en 3 het denk- en schrijfproces en hij vertelde er over. Hij wilde, samen met leerlingen en topkok Pierre Wind, proberen om het spruitje populair te maken.
Het is nog steeds een geweldig boek en na het lezen kun je met je leerlingen zo’n reclamecampagne op touw zetten. Dat vinden ze bijzonder leuk om te doen.
Jan Paul Schutten schreef meer kinderboeken die met eten te maken hebben. Zoals het boek waarin je van alles leert over de lekkerste, smerigste en gekste gerechten en eetgewoontes. Korte verhaaltjes vol etenswaardigheden.
Nog iets ouder gaan ze graag mee, als het met de smartphone mag. ‘Met je smartphone het bos in’ is een boek over kinderen, natuurbeleving en technologie, geschreven voor kinderen, (groot)ouders, het onderwijs en natuurliefhebbers.
Dick Swaab schreef samen met Jan Paul Schutten de kinderversie van ‘Wij zijn ons brein’. Hierin komen vragen aan bod zoals: Kun je je brein trainen zodat je hogere cijfers haalt? Verraden je hersenen of je verliefd bent? Wat gebeurt er in een crimineel brein?
Erik Scherder heeft een kinderboek over het brein gepubliceerd, waarin Zhé en Brian in Breinstein belanden op zoek naar de opa van Zhé.
Louise Fresco publiceerde een boek over de voedselketen. In de vorm van een verhaal komt aan de orde waarom bepaald eten gezond is en of gezond hetzelfde is als duurzaam. Ze beschrijft waar het eten vandaan komt en dat een hamburger ook uit de moestuin kan komen (met recept).
Als je er (tweedehands) nog aan kunt komen is het eetboek (geen kookboek) van Midas Dekkers en Angela de Vrede een aanrader. Alles wat voedsel betreft, komt aan de orde: planten, dieren, tafeldekken, bereidingstips, picknick, noodrantsoen, enz.
Naast de, al dan niet online, boekwinkels zijn er ook andere organisaties die boeken aanbieden. Zoek eens bij Natuurmonumenten de Vogelbescherming, het Bijenlint of de KNNV.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.