Groen doet je goed
Groen doet je goed, dat is allang een feit. Omgevingspsycholoog Agnes van de Berg doet al jaren onderzoek naar het positieve effect van groen in de natuur op onze gezondheid.
Groen helpt ontspannen, geeft rust en ruimte, zorgt voor kracht ook, of juist als het even tegen zit, de kleur maakt gelukkiger, groene planten zuiveren de lucht binnenshuis, bomen vangen met hun blad fijnstof uit de lucht buitenshuis en hun schaduw brengt verkoeling.
Hoe doet groen jou goed?
Groen is een mengkleur, die ontstaat uit warm geel en koel blauw en van beide kleuren iets heeft. De kleurenleer karakteriseert groen als een neutrale kleur, die staat voor betrokkenheid, relatiegerichtheid, evenwicht, stabiliteit, rust en harmonie. ‘Groen’ kun je binnenshuis vinden, op je werk, in je tuin of balkon, in de keuken en op je bord. De kleur doet goed in de natuur, in huizen, instellingen, ziekenhuizen, wachtkamers, scholen en op schoolpleinen.
In de natuur komt veel groen voor, je voelt je er vaak prettig bij en komt tot rust.
Die rustgevende werking wordt gebruikt door instellingen en ziekenhuizen. De groene kleur van kamerplanten, of een binnentuin of zelfs een grote natuurfoto geeft rust en vertrouwen, neemt angst weg en onderdrukt de steeds vaker voorkomende agressie. Een groene omgeving heeft ook invloed op je hersenen.
In de tuin en moestuin en dus op je bord, vind je veel groen. Groen op je bord staat voor gezondheid. Groene groente en kruiden leveren voedingsvezels, chlorofyl (bladgroen), mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium en vitamines zoals een aantal B-vitamines (B2, B11 (=foliumzuur), en een beetje B12) C, K en sommige groenten bevatten ook eiwitten. Er is een overvloed aan groene groenten en kruiden, dus je kunt volop variëren.
Groen wordt over het algemeen als een positieve kleur gezien, ook bij de aanduiding van personen als ‘groen’. Léon de Caluwé gebruikt vijf kleuren in zijn managementmodel voor veranderingen, waarbij de ‘groendenker’ o.a. staat voor ontwikkeling, motivatie en leervermogen. Edward de Bono werkt met denkhoedjes in zes kleuren, waarbij de groene hoed staat voor creativiteit, associatief en buiten de kaders denken en het zien van nieuwe mogelijkheden. (Op de site van Twynstra Gudde vind je een korte kleurentest).
In de vakantie kun je de natuur in om daar de positieve werking van het groen te ervaren. Als werk en school eenmaal weer begonnen zijn, kun je je werk of je studie ondersteunen met groen op kantoor, in de klas of op het schoolplein. Intogreen geeft erg mooie voorbeelden voor in en rondom onderwijsinstellingen.
Foto: ‘Green salad’ by Michele Pegoraro on Flickr
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.