Afstuderen? Wat zeggen andere experts?
“Nou vertel je mij dat ik een literatuurlijst moet toevoegen en mijn bronnen moet vermelden, maar wat doe jij zelf? Jij hebt geen bronnen vermeld! Hoe weet ik of het klopt wat jij zegt?” Deze reactie gaf een student die ik begeleid bij haar onderzoeksproject, op mijn artikelen over afstuderen.
In die artikelen heb ik inderdaad geen bronnen toegevoegd, omdat dat het lezen minder gemakkelijk maakt. Dat wil echter niet zeggen dat ik zo maar wat beweer. De uitdaging om toch bronnen aan te geven, neem ik natuurlijk met twee handen aan. En omdat de meeste studenten opzien tegen het lezen van ‘droge en moeilijke’ wetenschappelijke publicaties, laat ik andere experts/onderzoekers/wetenschappers zelf aan het woord in video’s.
Een korte (3.49 minuten) video waarin psycholoog Thijs Launspach vertelt wat de wetenschap zegt over stress en hoe je stress kunt verminderen.
En een wat langere (15.17 minuten) van Neuropsycholoog Jérôme Gijselaers over wat je zou moeten doen de laatste dag voor je tentamen behalve leren.
Psycholoog Geno Camp geeft aan waarom je bij het studeren je gele markeerstift beter weg kunt gooien (15.16 minuten) .
Slaapexpert Johan Verbraecken vertelt wat er met je brein gebeurt als je slecht slaapt. Welke stoffen er te veel in je hersenen achterblijven, welke tekorten je krijgt en hoe het komt dat je daarvan bleek ziet en wallen onder je ogen krijgt (14.06 minuten).
En media-expert Liese Exelmans onderzoekt waarom je dan toch weer te laat naar bed gaat (14.52 minuten).
Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit waarom wandelen (bewegen) zo goed is voor je brein (3.14 minuten).
Hij zit bij Pauw aan tafel waar hij ingaat op de negatieve gevolgen van chronische stress voor je hersenen (15.26 minuten).
En hij vraagt zich af of je geheugen kapot gaat als je te veel voor de computer hangt (16.25 minuten).
Onderwijspsycholoog Paul Kirschner vertelt waarom studeren meer tijd kost als je tegelijkertijd bezig bent met bijv. social media, dus waarom je nooit moet multitasken (14.37 minuten).
Psycholoog Elke van Hoof gaat in op de informatie overload waar we tegenwoordig allemaal aan bloot staan. Dat veroorzaakt chaos in je hoofd, maar daar kun je iets aan doen (15.41 minuten).
Psycholoog Najla Edriouch geeft in 5.37 minuten tips om je concentratie en aandacht te verbeteren als je leert voor een proefwerk, tentamen of examen.
En docent Arnoud Kuijpers geeft 6 studietips die werken en tijd besparen (2.25 minuten).
Foto:afbeelding van geralt op Pixabay
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.