De drukke decembermaand
December is een korte, maar behoorlijk onrustige maand voor het onderwijs. Sinterklaas en kerstviering moeten geregeld worden, naast toetsen, tentamens, proefwerken en rapporten en er ligt ook een lesprogramma dat je moet afwerken. Een heftige maand dus, die voor het leren niet altijd de beste condities oplevert. Kom je nog aan leren en lesgeven toe zonder jezelf ‘op te blazen’?
Er spelen in december verschillende zaken mee, die je vast wel herkent.
- Door alle bijzondere gelegenheden wordt de vaste regelmaat en structuur doorbroken. Sommige leerlingen en studenten, maar ook docenten ervaren daardoor extra onrust en niet iedereen kan daar even gemakkelijk mee om gaan.
- De spanning voor 5 december, de rapporten, de proefwerken enz. werken bij sommige leerlingen en studenten sterk door. Ze kunnen zich daardoor minder goed concentreren, het geheugen vermindert, helder denken wordt lastiger. Soms slapen ze er ook slechter door en zijn ze daardoor minder fit, met als gevolg dat ze veel minder van elkaar kunnen hebben. Dat beïnvloedt vervolgens weer de stemming, maar ook de concentratie, het geheugen en het helder denken. Zo kom je met z’n allen in een vicieuze cirkel terecht die de leerprestaties en de rust zeker niet ten goede komt en als docent heb je er je handen vol aan.
- In de decembermaand vermindert ook vaak de weerstand en steken verkoudheid en griep de kop op. Ook dat heeft zijn weerslag.
In een dergelijke periode heb je rust en ontspanning nodig. Daarvoor kun je etherische oliën gebruiken die rust geven, concentratie verhogen, eventuele verkoudheden en andere ziektekiemen te bestrijden en tegelijkertijd een ontspannen decembersfeer creëren. Voor die sfeer kies je de bij de decembermaand passende etherische olie van kaneelschors, mandarijn, kruidnagel, sinaasappel, grove den of citroen, of een mengsel van deze oliën. Een vijftal druppels in totaal volstaat. Het mooie is dat je met die oliën niet alleen de decembersfeer ondersteunt, maar dat je daarmee ook rust en ontspanning creëert en dat je er gelijktijdig ook luchtweginfecties mee verlicht. Wil je je specifiek richten op het bevorderen van de concentratie, voeg dan rozemarijnolie toe. Voor meer informatie over het gebruik van etherische oliën, zie Aromatherapie: werken met geuren.
Pel eens mandarijntjes met de hele klas. Neem dan het liefst biologische vruchten. Dan heb je fruit zonder bestrijdingsmiddelen en met veel meer smaak: een wereld van verschil. Daarnaast wordt ook de schil niet bewerkt met een waslaag en schimmelremmers. De geur die vrijkomt door het kneuzen van de schil bij het pellen, heeft hetzelfde harmoniserende effect als de etherische olie die uit de schil geperst wordt. Gooi de schillen niet weg, maar laat ze indrogen tot een soort potpourri die nog een tijdje geur blijft afgeven. Je kunt de schillen mengen met rozemarijn of tijm voor extra geur waarmee je tegelijk de concentratie bevordert en de luchtwegen ondersteunt.
De geur van dennentakken kun je heel gemakkelijk in de lokalen verspreiden door wat takken op te hangen. Je creëert niet alleen een kerstsfeer maar ook deze geur werkt ter voorkoming van luchtweginfecties en ter bevordering van de concentratie.
In de docentenkamer kun je dezelfde etherische oliën gebruiken en kun je jezelf een plezier doen met een verwarmende kop kruidenthee met kaneel, citroen en gember.
Geniet van december!
Foto: “Lights of December by MSVG, on Flickr